Studio Be Bold

26 november 2015

5 Tips voor een leven zonder Netwerkangst

Vandaag beken ik je iets persoonlijks. Jarenlang heb ik moeite gehad met netwerken. Gespannen ging ik naar een evenement. Ik twijfelde over wie ik wel en niet zou aanspreken en wat ik zou vragen. Lukt het me om het gesprek op gang te houden? Vindt mijn gesprekspartner mij en mijn bedrijf interessant genoeg om later klant bij mij te worden? Deze zenuwslopende gedachten kwamen in me op tijdens het netwerken.

Met deze gedachten legde ik de lat enorm hoog voor mezelf.

Ik maakte me onzichtbaar en niet aantrekkelijk voor anderen. Werkelijk in contact te komen met ondernemers lukte me niet. Waardoor ik klanten en inkomsten misliep. Je kunt je wel voorstellen dat dit geen bijdrage gaf aan fijne netwerk momenten.

Gelukkig heb ik een aantal methodes ontdekt om deze gedachten te doorbreken.

Zodat ik mezelf kan zijn op een netwerk, me prettig voel en ook zichtbaar ben.

Zodra ik de oplossingen toepaste, sprak ik op het eerst volgende netwerk in 2 uur tijd 12 mensen.

Voorheen had ik er hooguit 3 gesproken en was ik in die tijd 2 keer naar het toilet en een paar keer naar de bar gelopen.

Is dit herkenbaar voor jou?

Dan helpen deze oplossingen jou vast om je te laten ervaren dat netwerken leuk is.

“Ik maakte me onzichtbaar en niet aantrekkelijk voor anderen. ”

1. Blijf jezelf.

Wees jezelf ervan bewust dat jij waarde hebt te bieden, als persoon en als ondernemer. Zoek een netwerk of evenement waar jij je op je plek voelt, bijvoorbeeld met een thema dat jou aanspreekt. Draag nette kleding, dat voelt goed.

2. Stel je zelf een eenvoudig, positief doel.

Zo’n doel kan zijn: vandaag ontmoet ik inspirerende ondernemers en geef ik minimaal één een hand. Je stelt een haalbaar doel voor jezelf en verlaagt de drempel om te netwerken.

3. Wees oprecht geïnteresseerd in de mensen die tegenover je staan.

Dat doe je door vragen te stellen. Hoe is het voor jou om … , wat is je droom voor jouw bedrijf? Valt het gesprek stil? Dat is geen probleem je kunt altijd vragen: “Kan je daar iets meer over vertellen?”.

4. Deel jouw persoonlijke bedrijfsverhaal als iemand er naar vraagt.

Vertel over je drijfveren om ondernemer te zijn. Wat is jouw missie als ondernemer. Vaak herkennen andere ondernemers zich hierin en ontstaat er een waardevol gesprek.

5. Kom in Actie na het netwerken.

Verzamel kaartjes van mensen die jij gesproken hebt. Zo kun je altijd in contact komen met deze mensen. Schrijf de resultaten die je behaalde op, hoeveel mensen heb je gesproken? Wat ging er goed?

Laat je ons weten hoe het netwerken bij jou gaat? Heb jij er moeite mee, of heb jij tips om je op een andere manier zichtbaar te maken? We horen het graag van je in een reactie.

Deel dit artikel:
Reacties (123)

Wil jij jezelf positioneren als dé leading expert in jouw branche?

En weten hoe je dit bereikt door middel van je branding en design? Schrijf je dan nu in voor mijn ‘Free firestarters’ en ontvang onregelmatig inspiratie, tips en verhalen hoe je dit bereikt. En ga van gemiddeld naar outstanding!